PREZIDENT: Odcestuje aj s manželkou na historicky prvú návštevu Švajčiarska

06.09.2012 Bratislava

Bratislava 6. septembra (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou navštívi v dňoch 9. až 11. septembra 2012 v rámci oficiálnej návštevy Švajčiarsku konfederáciu. Historicky prvá návšteva prezidenta SR vo Švajčiarsku je významným míľnikom dvojstranných vzťahov.

Doteraz jedinou bilaterálnou návštevou na úrovni hláv štátov bola návšteva švajčiarskeho prezidenta Kaspara Villigera v SR v decembri 2002. Spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom odcestuje do Švajčiarska aj skupina podnikateľov a zástupcov vedeckej obce. V oficiálnej delegácii budú prezidenta SR sprevádzať podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský.

Na úvod oficiálnej návštevy sa prezident SR zastaví v Zürichu a spolu so švajčiarskou prezidentkou Eveline Widmer-Schlumpfovou sa zúčastnia na galakoncerte opernej speváčky Edity Gruberovej.

V hlavnom meste Švajčiarska Berne privíta prezidenta SR najprv jeho partnerka - prezidentka Eveline Widmer-Schlumpfová, potom sa Ivan Gašparovič stretne s predsedom kantonálnej rady Parlamentu Švajčiarskej konfederácie Hansom Altherrom a v Ženeve bude rokovať s predsedom Štátnej rady kantónu Pierre-Francoisom Ungerom. So svojimi partnermi bude prezident SR hovoriť o rozvoji bilaterálnej spolupráce, európskej agende, multilaterálnej agende i aktuálnych otázkach medzinárodného diania.

Oficiálna návšteva slovenského prezidenta v Švajčiarsku má priniesť nové impulzy pre spoluprácu v ekonomike, obchode a investíciách. I keď vzájomná obchodná výmena za posledných šesť rokov kontinuálne narastá, v porovnaní s Rakúskom alebo s Nemeckom je neprimerane malá. Slovensko má záujem najmä o ďalších švajčiarskych investorov a taktiež o transfer skúseností v oblasti inovácií, keďže Švajčiarsko patrí k svetovým lídrom v oblasti vedy a výskumu. Impulzom pre ďalší rozvoj spolupráce má byť Švajčiarsko-slovenské inovačné fórum za účasti slovenských a švajčiarskych expertov z oblasti vedy, výskumu a podnikovej sféry. Prezident SR sa na inovačnom fóre zúčastní počas druhého dňa svojej oficiálnej návštevy v Berne.

Počas tretieho dňa návštevy sa slovenská hlava štátu s delegáciou presunie do Ženevy, kde navštívi sídlo Európskej organizácie pre jadrový výskum - CERN. Gašparovič si prezrie podzemie Veľkého hadrónového urýchľovača, stretne sa aj s vybranými slovenskými dodávateľmi technológií i s komunitou slovenských vedcov a pracovníkov CERN.

Na záver návštevy pôjde do Úradovne OSN v Paláci národov, kde bude rokovať s najvyšším predstaviteľom OSN v Ženeve – generálnym riaditeľom Úradovne OSN Kassymom-Jomartom Tokajevom a v Rade OSN pre ľudské práva vystúpi s príhovorom. Do vlasti sa prezident SR vráti v utorok 11. septembra vo večerných hodinách.

TASR dnes informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.
 

Vyberte región